Tempat Menarik di Terengganu Terbaik Untuk Percutian

Posted on

Tempat Menarik di Terengganu – Terengganu menawarkan perbagai destinasi yang boleh dijadikan rujukan percutian terutama Negeri ini mempunyai banyak pantai dan pulau yang sangat cantik, indah, dan ramai orang tak tahu. Kebanyakan orang datang ke Terengganu mungkin terlupa atau belum berkesempatan untuk pergi kesini. Terengganu cukup terkenal dengan keindahan pulau, kehalusan pasir pantai, dan khazanah hutan yang elok. Jom kita intai tempat menarik di Terengganu yang masih ramai orang tak tahu.

Tempat Menarik di Terengganu

Tasik Kenyir

Tasik Kenyir

Tasik Kenyir merupakan danau buatan terbesar di Asia Tenggara dan batuan karang terbesar di Malaysia. Kawasannya merangkumi 260,000 hektar. Salah satu tempat menarik di Terengganu ini masih banyak flora dan fauna yang sangat elok. Tasik Kenyir menjadi rumah lebih daripada 8,000 spesies bunga, 2,500 spesies tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok, 800 spesies orkid dan 300 spesies kulat. Ia adalah tempat percutian yang popular bagi penggemar alam kerana ia dikelilingi oleh hutan hujan tropika yang subur. Ianya juga merupakan syurga pemancing kerana menjadi rumah kepada beratus-ratus spesis ikan air tawar seperti Baung, Toman, Kelisa, Lampam dan Kelah.

Pulau Redang

pulau redang

Pulau Redang terletak 45 km dari Pantai Kuala Terengganu, adalah yang terbesar antara sekumpulan sembilan Pulau yang terletak di Laut China Selatan lepas perairan Terengganu. Pulau ini menawarkan air jernih dan pelbagai tapak selaman untuk pelancongan. Terlindung di Taman Laut Pulau Redang, perairan di sini adalah kaya dengan hidupan marin. Pada waktu tengahari ketika cahaya matahari menembusi laut semakin elok dengan kilauan batu karang dan binatang laut yang boleh dilihat dari permukaan. Perairan di sekitar Pulau Redang juga mengandung dua kapal karam bersejarah: The H.M.S. Prince of Wales dan H.M.S. Repulse yang tenggelam di sini pada permulaan Perang Dunia II. Pulau syurga ini sempurna untuk Snorkeling, berenang, menyelam dan Berkanu.

Pulau Perhentian

pulau perhentian

Di Pulau Perhentian ini terdapat dua pula iaitu Pulau Perhentian Kecil (Small Perhentian Island) dan Pulau Perhentian Besar (Large Perhentian Island). Pulau ini merupakan tempat menarik untuk berhenti dan berehat pada musim percutian, walaupun bagi pelancong yang nak enyah dari tekanan dan rutin kehidupan sehari-hari. Salah satu tempat menarik di Terengganu ini masih tak banyak orang tahu kerana penduduk tetap sahaja yang tinggal di sebuah perkampungan nelayan kecil di Perhentian Kecil. Satu-satunya cara untuk mendapatkannya dengan berjalan melalui hutan atau mengambil teksi laut. Ia adalah laluan pantai putih dan air jernih yang seronok untuk menyelam. Pulau Perhentian boleh menjadi salah satu destinasi anda sebagai tempat sempurna untuk berhenti dan mengambil sedikit masa.

Pulau Lang Tengah

pulau lang tengah

Pulau Lang Tengah ialah sebuah pulau kecil yang terletak di antara Pulau Perhentian dan Pulau Redang. Pulau kecil ini boleh dikunjungi dalam 30 minit perjalanan dengan bot dari Jeti. Pulau ini sangat kecil memang dan tanah limited. Perjalanan pusingan di pulau oleh bot laju mengambil masa hanya 10 minit. Walau saiznya yang kecil memastikan lawatan damai dan menjadi salah satu tempat snorkeling dan menyelam terbaik di Malaysia.

Hutan Lipur Lata Tembakah

Hutan Lipur Lata Tembakah

Hutan Lipur Lata Tembakah terletak di dalam Forest Reserve untuk Simpan Pelagat di Besut yang berjarak kira-kira 25 km dari Pekan Seri Langkap atau 130km dari bandar Kuala Terengganu. Lata Tembakah merupakan salah satu daripada hutan rekreasi yang terkenal di Terengganu kerana ia adalah rumah bagi air terjun Lata Tembakah dan hutan yang majoriti dipenuhi pokok Meranti dan Keruing. Air terjun Lata Tembakah merupakan air terjun 50 m tinggi yang elok sangat. Di sebelah air terjun, terdapat banyak Jeram dan kolam kecil yang sesuai untuk berenang, mandi dan bermain di dalam air. Setiap pelawat termasuk pencinta alam dan pengembaraan akan menikmati aktiviti jungle trekking di sepanjang trek tersebut. Kawasan ini adalah tempat yang hebat untuk berkelah bersama keluarga dan sahabat handai pada hujung minggu.

Artikel ini sekiranya boleh memudahkan anda dalam mencari rujukan tempat menarik di Terengganu untuk percutian. Senarai di atas hanyalah sebahagian kecil daripada tempat yang wajib dikunjungi di Terengganu. Anda bisa menggunakan travel guide yang boleh menghantarkan anda ke tempat menarik tersebut atau tempat lainnya.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *